17 Temmuz 2024• • yated
Dernek Tüzüğü’müzü buraya tıklayarak görüntüleyebilirsiniz:
GENEL HÜKÜMLER
DERNEĞİN ADI:
Madde 1-Derneğin adı “YAT ve TEKNE ENDÜSTRİSİ DERNEĞİ” dir.
Tüzük maddelerinde kısaca “DERNEK” olarak anılacaktır.
DERNEĞİN MERKEZİ:
Madde 2- Derneğin merkezi İstanbul’dur.
AMACI, AMACI GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN DERNEKÇE SÜRDÜRÜLECEK ÇALIŞMA KONULARI VE ÇALIŞMA BİÇİMLERİ İLE FAALİYET ALANI:
Madde 3- Türk insanına deniz sevgisini aşılamak, deniz uğraşını ve denizciliği tanıtmak, Türkiye de deniz sektöründe imalat, ithalat, ihracat, ticaret yapanları deniz turizmine hizmet verenleri bir çatı altında toplamak,
Türkiye’de toplumun her kesiminin denizcilik eğitimine erişimini kolaylaştırmak için çalışmalarda bulunmak, gençlerimizi bu uğraşa teşvik etmek,
Deniz malzemeleri ve tekne imal ve emniyet standartları konusunda çalışmalar yapmak, ilgili mercileri bilgilendirmek,
Deniz malzemeleri üreten, satan ithal ve ihraç eden kişilerin bu mesleği ileriye götürmek, standartlarını yükseltmek ve mesleki kurallar tespit etmek ve bu kuralları uygulatmaktır.
ÇALIŞMA KONULARI VE ÇALIŞMA BİÇİMLERİ İLE FAALİYET ALANI:
Madde 4- Dernek amacını gerçekleştirmek için;
Çalışma konuları ile ilgili hizmet ve projeler uygular.
Konferanslar, toplantılar düzenler, açılan sergi ve fuarlara katılır, organize edilen fuarlara üyeleri adına destek verir ve gerektiğinde organizasyonunda yer alır.
Üyeler arasındaki sosyal ve kültürel dayanışmayı sağlamak maksadıyla;
1- Mülki Amirden izin almak koşulu ile merkez ve şubelerin bulunduğu yerde lokal açabilir, işletebilir,
Sportif etkinliklerde bulunur,
Gençlere yönelik deniz ve su sporları etkinlikleri düzenler,
Denizlerin, akarsular ile kıyıları destekler ve koordine eder.
Madde 5- Dernek amatör bir kuruluş olup siyasi konularla uğraşmaz. Toplantılarda hiçbir amaç dışı konular ve kişisel çıkarlar görüşülemez.
DERNEK KURUCULARI, KURULUŞ TARİHİ:
Madde 8- Derneğin kurucuları, kimlikleri aşağıda gösterilen kişilerdir.
Kemer Country, Ormantepe yolu No: 26 Kemerburgaz-STANBUL
Kumbaracılar Sok. Evren Apt. No: 17/11 Feneryolu/Kadıköy
İSTANBUL 3- Hatice GÜNAYDIN (Yönetici) T.C.
Şemsettin Günaltay Cad. Sultan Sok. No: 11/2 Tüccarbaşı-Erenköy İSTANBUL
Tekel Cad. Merve Apt. No:56/6 Rahmanlar-Kartal/ISTANBUL
Akdeniz Cad. Zambak Sok. Başak Apt. No:2 D:8 Rahmanlar-Kartal -İSTANBUL
İcadiye Mah. Çamlıca Cad. Çolakoğlu Apt. No:49 Kat: 2 D:6 Üsküdar-İSTANBUL
Havacı Muzaffer Erdönmez Sok. Huzur Apt. No: 18 D:6 Yeşilköy-İSTANBUL
Yukarıda isimleri yazılı kurucu üyeler 16/Aralık/1999 tarihinde DENİZ TURİZMİNİ VE DENİZCİLİĞİ GELİŞTİRME DERNEĞİ adıyla bir demek kurmuşlardır.
ÜYELİK:
Madde 7- Dernekler kanununun en amir hükümlerine uygun olarak ve Yönetim Kurulu kararı ile derneğe kaydedilen ve demek üyeliğinin gerektirdiği yükümlülükleri yerine getiren, seçme ve seçilme haklarına sahip kişiler Kişi Üyedir.
Demekler kanununun amir hükümlerine uygun olarak demeğe kaydedilen ve demek üyeliğinin yükümlülüklerini yerine getiren tüzel kuruluşlar Tüzel Üyedir. Tüzel kişinin üye olması halinde, tüzel kişinin yönetim kurulu başkanı veya temsille görevlendireceği kişi oy kullanır. Bu kişinin başkanlık veya temsil görevi sona erdiğinde, tüzel kişi adına oy kullanacak kimse yeniden belirlenir. Kişi ve Tüzel Üyelik dışında dernekte ONURSAL ÜYELİK de vardır.
ÜYE OLMA ŞARTLARI:
Madde 8- Deniz araçları, gereçleri yedek parçaları üreten veya ithal, ihraç eden, pazarlamasını yapan tüzel kişiler ile yukarıda sayılan tanıma giren bilumum ticarethane veya sanayi kuruluşunda çalışan, 18 yaşını bitirmiş medeni haklarını kullanmaya ehil gerçek kişiler en az iki Dernek üyesinin yazılı önerisi ve Yönetim Kurulu Kararı ve onayı ile Demeğe üye olabilir. Yönetim kurulu üyelik için yapılan başvuruları Tüzük doğrultusunda ve sektör tecrübesi, faaliyet konusu, deniz ve denizcilikle ilgili çalışmaları gibi konularda değerlendirdikten sonra kabul ve reddetme yetkisine sahiptir. Demekler kanunu veya diğer kanunların derneklere üye olamayacaklarını bildirdiği gerçek ve tüzel kişiler derneğe üye olamazlar.
ÜYELİĞİ ALINMA USUL VE İŞLEMLERİ:
Madde 9- Derneğe üye olmak isteyen kişi;
Aday yükümlülüklerini on beş gün içinde yerine getirmediği takdirde üye hakkındaki Kabul kararı Yönetim Kurulu Kararı alınmasına gerek kalmadan iptal olur ve aday aradan en az iki yıl geçmeden bir daha derneğe müracaat edemez. Mücbir sebepler halinde on beş günlük süre Yönetim Kurulu Kararı ile uzatılabilir.
Her üye üyelik formunda bildirmiş olduğu, gerçek üye ise yerleşim yeri, tüzel üye ise merkez adresini değiştirdiği taktirde demeğe bildirmek mecburiyetindedir. Aksi takdirde üyelik formundaki adrese yapılacak tebligatlar geçerli sayılır.
ÜYELİĞİN SONA ERMESİ VE TEKRAR ÜYELİĞE KABUL ŞARTLARI:
Madde 10- Dernek üyeliği;
Üyenin ölümüyle,
Üyenin fiil ehliyetini kaybetmesiyle,
Tüzel üyenin feshi, infisahı, iflas tasfiyesinin tamamlanarak sicilden terkiniyle kendiliğinden sona erer.
Her üye dilediği anda Yönetim kuruluna yazacağı bir dilekçe ile üyelikten istifa edebilir.
Ancak üyelik aidatını o hesap dönemi için tam olarak ödenmesi icap eder.
Demek üyeliğinden istifa edenler, tekrar başvuruları halinde, başvuru tarihindeki üye giriş ödentisine ilave olarak üyelikten ayrılış tarihi ile yeni müracaat tarihi arasında geçen yıl sayısının müracaat tarihindeki üye yıllık ödentisi ile çarpılarak bulunacak tutar ilave edilerek oluşan miktarı ödemeleri durumunda Yönetim Kurulu Kararı ile tekrar demeğe üye olabilir.
-Tüzük hükümlerine göre üye olma hakkını yitirenler
-Haklarında süresiz üyelikten çıkarılma cezası verilenler,
-Yıllık ödenti ve diğer ödentilerini süresinde ödemeyenler,
Yönetim Kurulu kararıyla Dernek Üyeliğinden çıkarılıp yasal takibe girenler hiçbir şekilde Derneğe tekrar üye seçilemezler.
ONURSAL ÜYELİK
Madde 11-Bu derneğin amaçlarına hizmet etmiş olan Devlet Büyükleri, Ticaret ve Sanayi Odaları Yönetim Kurulu Üye ve Başkanları, Yönetim Kurulu kararı ile Derneğe Onursal Üye seçilebilirler. Onursal üyelik ömür boyu sürer. Onursal üyelerin, seçme ve seçilme hakları yoktur. Hiçbir ödenti ödemezler.
III BÖLÜM
ORGANLAR:
Madde 12- Derneğin Organları;
GENEL KURUL TOPLANTILARI:
Madde 13- Genel Kurul Dernek üyelerinden oluşur. Olağan ve Olağan üstü olmak üzere iki şekilde toplanır. Genel Kurul Olağan olarak üç yılda bir ŞUBAT ayı içinde toplanır. Genel Kurul yönetim veya denetleme kurullarının gerekli gördüğü hallerde veya Demek üyelerinden beşte birinin yazılı başvurusu üzerine, Yönetim Kurulunca en geç bir ay içinde olağanüstü toplantıya çağrılır.
TOPLANTILARIN YAPILIŞ USULÜ:
Madde 14- Genel kurulun toplanması için evvelinde Yönetim kurulu Şubat ayı içinde 1 gün kararlaştırılması, toplantı gündemini tayin etmesi ve toplantı tarihinden en az on beş gün önce toplantının yapılacağı yer, tarihi, saati ve bu toplantıda çoğunluk sağlanamadığı takdirde ikinci toplantının da tarihi belirtilerek üyeleri toplantıya çağırır. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasında bırakılacak süre, bir haftadan az olamaz.
Madde 15- Genel Kurul toplantısı dernek merkezinin bulunduğu şehirde ve Yönetim Kurulu’nun tespit edeceği yerde yapılır. Yıllık ödentisini ödemeyenler genel kurul toplantısına giremezler. Ertelenen toplantının, geri bırakılma tarihinden itibaren en geç iki ay içinde yapılması zorunludur. Genel Kurul Toplantısı birden çok geri bırakılamaz.
GENEL KURULUN YAPILIŞ USULÜ:
Madde 16- Genel Kurul yıllık ödentisini ödemiş üyelerin yarısından bir fazlasının katılmasıyla toplanır. İlk toplantıda ekseriyet olmazsa ikinci toplantıda bu şart aranmaz. Ancak toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve Denetleme kurulları üye tam sayıları toplamının iki katından aşağı olamaz.
Üyeler toplantıya, üyeler listesindeki adları karşısına imza konularak toplantıya girerler. Çoğunluğun sağlandığı anlaşılınca, Yönetim Kurulu Başkan veya görevlendireceği bir Yönetim Kurulu üyesi tarafından toplantı açılır. Açılıştan sonra bir Başkan, bir Başkan Yardımcısı ve iki Sekreter seçilir.
Gündemde yazılı maddeler görüşülür. Her*üyenin Genel Kurulda bir oy hakkı vardır. Genel Kurul toplantı evrakları toplantı tarihinden itibaren 30 gün içinde en büyük Mülki Amirliğine gönderilir.
OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL:
Madde 17- Olağanüstü Genel Kurul,
GENEL KURULUN GÖREV VE YETKİLERİ
Madde 18- Olağanüstü Genel Kurul,
YÖNETİM KURULU, OLUŞMASI VE TOPLANTILARI:
Madde 19- Derneğin Yönetim Kurulu 11 kişiden oluşur. Genel Kurul, üyeler arasından 11 asil ve 7 yedek üye seçer. Seçilenler Genel Kurul toplantısında sonra toplanarak kendi aralarında bir Başkan, bir Başkan Vekili, bir Genel Sekreter ve bir Muhasip seçerler. Seçilen üyelerin süresi üç yıldır. Tekrar seçilmeleri mümkündür.
YÖNETİM KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ:
Madde 20- Kanun ve Tüzük hükümlerine göre Derneği Yönetim Kurulu yönetir. Görev yetkileri aşağıda yazılmıştır.
DENETLEME KURULU:
Madde 21- Derneğin denetim organıdır. Genel Kurul tarafından 3 asil,3 yedek üye olarak seçilir. Süreleri 3 yıldır. Tekrar seçilmeleri mümkündür. Denetimini 6 ayı geçmeyen aralıklarla yapar. Sonuçlarını bir rapor ile yönetim kuruluna ve toplandığında Genel Kurula sunar.
ETİK KURUL
Madde 22- Derneğin etik konularda danışma organıdır. Beş üyeden oluşur. Yönetim Kurulu tarafından eski başkanlardan ve Yönetim Kurulu Eski Üyelerinden seçilir. Süreleri 3 yıldır. Tekrar seçilmeleri mümkündür. Kurul aralarından bir başkan seçer.
Kurul tüm üyelerin etik ilkelere uymalarını gözlemler, kendilerine intikal eden başvurulan veya konuları inceler, değerlendirir ve bir rapor ile yönetim kuruluna ve toplandığında Genel Kurula sunar.
DERNEĞİN GELİRLERİ
ÜYELERİN ÖDEYECEĞİ GİRİŞ ÖDENTİSİ
YILLIK ÖDENTİ:
Madde 23-
ÖDENTİLERİN SON ÖDEME TARİHLERİ :
Madde24- Tüzel ve Kişi üye giriş ödentisi kayıt sırasında, Tüzel ve Kişi üye yıllık ödentisi ilgili yılın Ocak sonuna- kadar ödenir. Zamanında ödenmeyen yıllık ödentilere aylık % 2,5 gecikme cezası uygulanır ve İki yıl üye yıllık ödentisini ödemeyen Tüzel ve Kişi üyelere en az üç kez yazılı uyarı yapıldıktan sonra ödeme gerçekleşmediği taktirde üyelikten çıkartılır. Üyelikten çıkartılan üyeler için yasal süreç başlatılır. Genel Kurul tarihine kadar aidatlarını ödemeyenler, Genel Kurul a katılamazlar
DERNEĞİN YAN GELİRLERİ
Madde 25-
DEFTER VE KAYITLAR:
Madde 26- Dernek için aşağıda kayıtlı Noter’den onaylı Defterler tutulur.
2) Yevmiye Defteri, Büyük Defter ve Envanter Defteri: Bu defterlerin tutulma usulü ile kayıt şekli Vergi Usul Kanunu ile bu Kanunun Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esaslarına göre yapılır.
Bu maddede sayılan ve tutulması zorunlu olan defterlerin demekler biriminden veya noterden onaylı olması zorunludur.
DERNEĞİN İÇ DENETİM ŞEKİLLERİ :
Madde 27- Genel kurul, yönetim kurulu veya denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel kurul, yönetim kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, denetim kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
Denetim kurulu; derneğin, tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde Yönetim Kuruluna ve toplandığında Genel Kurula sunar. Denetim kurulu üyelerinin istemi üzerine, her türlü bilgi, belge ve kayıtların gösterilmesi veya verilmesi, yönetim yerleri ve eklentilerine girme isteğinin yerine getirilmesi zorunludur.
ANA TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ:
Madde 28-Tüzük değişiklikleri için Genel Kurul, katılma hakkı bulunan üyelerin üçte ikisinin katılımıyla toplanır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz, Ancak bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. Tüzük değişiklikleri, toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoğunluğu ile alınır. Dernek tüzüğünde yapılacak herhangi bir değişiklik Yönetim Kurulunca teklif edilir ve Genel Kurul tarafından onaylanır. Ayrıca Genel Kurul Toplantısında hazır bulunan üyelerin onda biride bu teklifi yapabilir. Tüzük değişikliği, ilan edilen gündemde muhakkak yer alır.
Madde 29- Dernek özellikle dağılma için çağrılmış bulunan Genel Kurul üyelerinin en az 2/3’nün hazır bulunacağı olağan üstü genel kurulda toplantıya katılan üyelerin 2/3 açık oy çoğunluk kararı ile
DAĞILMA:
Dernek özellikle dağılma için çağrılmış bulunan Genel Kurul üyelerinin en az 2/3’nün hazır bulunacağı genel kurulda toplantıya katılan üyelerin 2/3 açık oy çoğunluğu kararı ile dağıtabilir. Çoğunluk sağlanmadığı takdirde ikinci kez toplantıda üye sayısına bakılmaz. Dağılma konusu görüşülebilir. Ancak kararın hazır bulunan üyelerin 2/3 açık oy çoğunluğu ile verilmesi zorunludur.
Dağılma Yönetim Kurulu tarafından beş gün içinde Mülki Amirliğe yazıyla bildirilir. Dağılmayı, Dağıtma Kurulu olarak Yönetim Kurulu yapar. Artan para, taşınır ve taşınmaz mallar İstanbul Deniz Ticaret Odası’na devredilir.
ŞUBE AÇMAK:
Madde 30- Dernek genel kurulu Yurt genelinde gerekli görülen İl ve İlçe merkezlerinde şubeler açılmasına karar verebilir. Bu Şubeler bu tüzük hükümlerine ve merkeze bağlı olarak faaliyet gösterebilirler. Genel merkez yönetim kurulu her zaman ve her şekilde yönetim kurulu üyelerinden birini veya birkaçını görevlendirerek şubeleri denetime ve kontrole tabi tutabilirler.
İşletme hesabı esasına tabii Şubelerde aşağıdaki defterler tutulur.
Üye Kayıt Defteri
Karar Defteri
İşletme Hesabı Defteri
Envanter Defteri
lanco esasına tabii Şubelerde aşağıdaki defterler tutulur.
Üye Kayıt Defteri
Karar Defteri
Yevmiye Defteri
Büyük Defter
Envanter Defteri
Bütün defterlerin tasdiki zorunludur.
ŞUBE ORGANLARI:
Madde 31- Her dernek şubesinde Genel Kurul, Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu oluşturulması zorunludur. Başka organlar oluşturulabilir, ancak mevcut organların görev ve yetkilerini kullanamazlar.
Şube Genel Kurulları Demek şubesinin bulunduğu yerde yapılır. Genel Kurul, katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğu, tüzük değişikliği ve şubenin feshi hallerinde üçte ikisinin katılımıyla toplanır. Genel kurulda çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu toplantıya katılan üye sayısı .Yönetim ve Denetim Kurulları üye sayısının iki katından az olamaz.
Genel Kurul kararları, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğu ile alınır. Şubenin fesih kararları, toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoğunluğu ile alınır.
ŞUBE GENEL KURULU GÖREV VE YETKİLERİ:
Madde 32- Şube üyelerinin toplanması ile Genel Kurul oluşturulur. Genel merkez Genel Kurul toplantısından en az 60 gün önce Şube Genel Kurul toplantısını yapmak zorundadır. Şubeler genel merkez Genel Kurul toplantılarına şubeye kayıtlı her 10 üye için bir delege gönderirler. Her delegenin bir oy hakkı vardır üye oyunu bizzat kendisi kullanır. Genel kurulda; oy hakkı, oylamada temsil, toplanma zamanı, toplantıya çağrı usulü, toplantı yeter sayısı, toplantı karar sayısı ve toplantının yapılışı dernek tüzüğünde belirtilen esaslarda yapılır.
ŞUBE YÖNETİM KURULU VE GÖREVLERİ:
Madde 33- Şube genel kurulu tarafından gizli oyla seçilmiş 5 asil 5 yedek üyeden oluşur. Kurul kendi
Şubelerin gelir ve gider işlerini yürütmek, şubelerin idari personel işlerini yürütmek, tüzük amacını gerçekleştirmek için şube çerçevesinde faaliyet göstermek, şube sekreterini ve muhasibini tayin etmek ve gerekirse bu görevleri yürütmek, üye aidat ve bağışlarını toplamak, müracaat eden üyeler hakkında karar alarak üye yapmak ve reddetme, genel merkezce kendisine verilen işleri yürüterek dernek şubesini temsil etmektir.
ŞUBE DENETLEME KURULU VE GÖREVLERİ:
Madde 34- Şube genel kurulu tarafından 3 asil 3 yedek üye olarak seçilir. Şube hesaplarını ve evraklarını altı ayı geçmeyen aralıklarda denetler ve raporunu yazar. Hazırladığı bu raporu yönetim kuruluna veya genel kurula sunar.
ŞUBE GELİRLERİ:
Madde 35- Şube gelirleri, üye aidatları ve bağışlar, genel merkez bütçesinden şubeler için ayrılan pay, nakdi yardımlar, kira gelirleri, yardım toplama gelirleridir.
DERNEK ŞUBESİNİN FESHİ VE TASFİYE ŞEKLİ:
Madde 36- Dernek Genel Merkezi Genel Kurulu derneğin feshine karar verebilir. Şube Genel Kurulu Genel Kurul Toplantısında şubenin feshine karar verebilir. Fesih ile ilgili alınacak karar ve uyulacak esaslar dernek tüzüğünün 29. maddesinde gösterilmiştir. Şubelerin fesih işlemi de bu usule tabidir. Demek Şubesi Mahkeme kararı ile fesih edilmiş ise şubenin mal varlığı hâzineye bırakılır. Dernek Şubesi, Genel Merkez Genel Kurulu veya Şube Genel Kurulu tarafından fesih edilir ise şubenin tüm varlığı Genel Merkeze devredilir.
DERNEĞİN BORÇLANMA USULLERİ:
Madde 37- Derneğin borçlanması, Genel Kurulun vereceği yetki ile Yönetim Kurulu tarafından yapılır.
Madde 38- Gerekli görülen il ve ilçelerde, dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla, Yönetim Kurulu tarafından temsilcilik açılabilir. Yönetim Kurulu tarafından temsilci o yerin mülki amirliğine yazılı olarak bildirilir. Temsilcilikler, Demek Ş temsil edilemezler.
DİĞER HÜKÜMLER:
Madde 39- Tüzükte açık bulunmayan konularda 5253 sayılı Dernekler kanunu Türk Medeni Kanunu ve Genel Merkez Tüzük Hükümleri uygulanır.
YATED, Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği, ülkemizde Denizcilik sektörünün toplam 320 üye ile en büyük derneğidir.
Marintürk İstanbul City Port Batı Mah. Sahil Yolu Cad. 6D 1. Kat No: D-5 Merkez
Pendik/İstanbul/Türkiye
YATED, Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği, ülkemizde Denizcilik sektörünün toplam 320 üye ile en büyük derneğidir.
Marintürk İstanbul City Port Batı Mah. Sahil Yolu Cad. 6D 1. Kat No: D-5 Merkez Pendik/İstanbul/Türkiye